TEN ontvangt subsidie van POM ter waarde van 25.000 euro

In juni lanceerde POM onder het motto 'Collaborate & Innovate' een projectoproep 'Quick Wins Fabrieken voor de Toekomst'. Zo kregen bedrijven in verschillende sectoren de kans op een financiële ondersteuning van maximaal 25.000 euro. Dit om samen met een ander bedrijf op korte termijn een innovatief idee tot een concrete realisatie uit te werken.

Met het oog op innovatie, stimuleert POM West-Vlaanderen via Fabrieken voor de Toekomst samenwerking tussen bedrijven. Met deze oproep “Quick Wins Fabrieken voor de Toekomst” ondersteunt POM een aantal kortlopende en praktijkgerichte innovatieve samenwerkingsprojecten. 

TEN tekende samen met Elasta Ind. in op de call en het ingediende dossier werd goedgekeurd

 
 

Elastisch stuurbaar licht

Met Elasta Ind. werkt TEN samen aan de ontwikkeling en de productie van een lichtgevend elastisch geleidend materiaal, dat als basisproduct kan dienen voor andere innovatie.

Deze ontwikkeling is een vervolgtraject op een eerste poging die beide bedrijven samen hebben ondernomen in het kader van het 5X5 project van Designregio Kortrijk. Hiervoor hebben beide partners een elastiek met geleidende lichtgevende garen ontwikkeld, ‘the guardian Angel’. Dit was echter slechts een manuale samenstelling van verschillende componenten, en op vandaag niet ‘maakbaar’.

De interesse die hierop volgde noopt ons echter om hier verder ressources voor onderzoek en ontwikkeling voor vrij te maken.

De innovatie die we voor ogen hebben, en die haalbaar is op termijn van een jaar, is een product te ontwikkelen die ook produceerbaar is via de klassieke productiemethodes die Elasta hanteert (breien, vlechten en weven). Op deze manier kunnen we makkelijk een schaalbare productie opstarten van een product dat op vandaag niet op de markt is, een lichtgevend elastisch materiaal. Dit zou dan als basisproduct kunnen geïntegreerd worden in verschillende consumer producten voor veiligheid, licht, sport en entertainment toepassingen.

Elasta is gespecialiseerd in diverse soorten stoffen, zowel elastisch als non-elastisch. De belangrijkste markten van Elasta zijn de textiel- en meubelsector. Steeds weer worden unieke producten ontworpen voor uiteenlopende industriële sectoren. De mogelijkheden reiken mijlenver dankzij de aanwezigheid van een brede keuze aan producten, methodes en technieken. Elk product komt tot stand door middel van een hechte samenwerking met de klant. 

Met deze Quick Wins subsidie zetten we opnieuw een volgende stap om unieke product naar nieuwe hoogtes te brengen.