3D printing in de bouwsector

Tegenwoordig is 3D printing in alle innovatieve sectoren niet meer weg te denken. Zo ook in de bouwsector. Kamp C daagt architecten en ontwerpers uit om 3D Beton Printen in de bouwsector te integreren. Het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie gaat met een wedstrijd op zoek naar creatieve ontwerpen die 3D printbaar zijn. De beste inzendingen maken kans op een 3D print award!

TEN gaat de uitdaging aan!

Als expert in duurzame en innovatieve ontwikkelingen, gaat TEN deze uitdaging met volle goesting aan! Begin dit jaar hebben we 3 ontwerpen ingezonden: 1 ontwerp voor interieur gebruik en 2 voor exterieur. And guess what?! Alle drie de ontwerpen maken kans om een award te winnen en tot uitwerking te worden gebracht! We zijn zeer vereerd om onze drie ontwerpen aan jullie voor te stellen.

INTERIEUR

Ontwerp 1: Harmonic Division

Harmonic Division is een slimme room divider voor binnen of een space divider voor buiten. Het is een 3D geprinte scheidingswand van 4 meter lang die verschillende functionele modules zoals een zitelement, verlichting, glas of groenvoorziening kan bevatten.

Het ontwerp laat zich aanpassen naar de behoefte van de klant op vlak van dimensies en functionaliteiten. Zo kan de Harmonic Divider korter of langer geprint worden en kan de spatiëring smaller of breder. Door het gebruik van een slimme visgraatstructuur, kan de module in één keer geprint worden. Tevens zorgt een goed uitgewerkt printplan voor geïntegreerde elektriciteit (verlichting) en waterleidingen die de planten voorzien van water. De module kan eindeloos en repetitief aan elkaar geschakeld worden in lijn of met spatiëring tussen de modules. Kortom, dit ontwerp bewijst dat 3D beton printen op een esthetische en functionele wijze kan toegepast worden.

STEM OP DIT ONTWERP

EXTERIEUR

Ontwerp 2: Stepping Stone Waterfall

Stepping Stone Waterfall is een 3D beton geprinte 'groene muur' met koppeling van extra functies zoals een waterval, rustpunt en fietsstalling. Het regenwater wordt in de overkapping verzameld waarna het over de muur als waterval in een mini vijvertje met 'stepping stones' terecht komt. De module kan op wandelknooppunten geplaatst worden of in reeks gekoppeld worden op parkeerplaatsen of mobipunten.

Het slim integreren van een waterleidingsysteem tijdens het printen, vereenvoudigt het productie- en installatieproces. Dit product laat ook zien de combinatie met ander materialen - zoals voor het afdak - een extra esthetische meerwaarde kan opleveren. Het 3D beton printing proces biedt hier extra mogelijkheden op vlak van functionaliteit en vormgeving die met conventioneel bouwen niet mogelijk zijn.

STEM OP DIT ONTWERP

EXTERIEUR

Ontwerp 3: Fountain of Eden

Fountain of Eden is een elegante 3D geprinte fontein. Regenwater wordt in de bovenste schaal opgevangen waarna het in de onderste schaal als een fontein opgevangen wordt. De fontein wordt geprint in 2 delen; de bovenste schaal wordt 180° gedraaid en op het geheel geplaatst.

Het ontwerp omvat een vormgeving die niet conventioneel in beton gegoten kan worden. Het ontwerp laat ook zien dat met 3D beton printen mooie, elegante producten gemaakt kunnen worden naast constructieve elementen. De mogelijkheid om deze fontein te verschalen met 3D printing, maakt een familie van producten mogelijk.

STEM OP DIT ONTWERP
Stem ons naar een 3D Beton Print Award!
Er wordt een selectie gemaakt door een vakjury maar er zal ook een publieksprijs uitgereikt worden. Deze wordt verkozen aan het hand van online stemmen. Hopelijk kan TEN, als partner van Kamp C, zo (letterlijk) meebouwen aan innovatieve ontwikkelingen van 3D printing in de bouwsector. Stemmen kan t.e.m. dinsdag 12 mei. We kijken alvast uit naar de prijsuitreiking.