CASE

Tijdens het 5X5 design traject van designregio Kortrijk werd op de Biënnale Interieur 2016 een samenwerking tussen Elasta en TEN gepresenteerd. Die samenwerking resulteerde in een elastische band met geleidende garen. Op die band werden op een unieke en innovatieve manier leds met de hand gesoldeerd. Om van de elastische band ooit een commercieel product te kunnen maken, werd als vervolgtraject een prototype knip- en soldeermachine ontworpen die het handwerk automatiseert. 

DESIGN IT

Door de manuele en complexe handelingen die nodig zijn om een led succesvol op een elastische band te solderen grondig te analyseren en in kaart te brengen, werd het mogelijk om alle stappen te vertalen naar een geautomatiseerde versie.

Het eindresultaat van deze fase is een concept dat bestaat uit twee machines die samen de productielijn vormen. 

MAKE IT

De twee conceptmachines werden vertaald naar twee prototypes waarbij heel wat uitdagingen getackeld werden. Het knipstation om het geleidende garen te onderbreken, werd een compacte module waarin innovatieve technieken gebruikt worden om de lussen te knippen en deze positie te markeren. Het lightplacer station herkent volautomatisch de gemarkeerde posities, brengt soldeerpasta aan, pikt de leds op, brengt deze naar de juiste positie op de elastische band en soldeert de leds vast op het geleidende garen. 

Beide machines worden door eigen ontwikkelde software aangestuurd. Verschillende configuraties zijn eenvoudig te programmeren. 

MASTER IT

De prototype machines werden volledig afgewerkt als bruikbare toestellen voor kleine producties. Ze zijn ontwikkeld conform de machinerichtlijn en werden voorzien van een volledig CE-dossier en CE-markering

 

NEEM CONTACT MET ONS OP