CASE

Een moderne en veilige productieomgeving vereist een kwalitatieve kiepstoel die voldoet aan alle geldende normen voor veiligheid, CE en voedselveiligheid. Daarnaast moet de manier van werken beter: vermijden dat het zwoerd uit elkaar valt naast de shredder, ergonomisch werken en een kiepstoel waarvan het laadplatform zich op vloerniveau bevindt. De 20 jaar oude bestaande kiepstoel voldoet niet meer aan deze eisen en moet dus vervangen worden. 

Om het diepgevroren zwoerd in de shredder te kiepen, wordt de pallet momenteel vrijgemaakt van plasticfolie en direct daarna met een heftruck in een halfopen bak/stoel gezet. Enkele grijpers klemmen de pallet terwijl de kiepstoel opgetild wordt en daarna in de shredder kiept. Deze manier van werken zorgt ervoor dat de stapel zwoerd soms uit elkaar valt tijdens het verwijderen van de folie of het verplaatsen naar de stoel met platformhoogte van ca. 50cm.

De bestaande kiepstoel is uitgevoerd in staal met een inox laagje op de plaatsen waar het zwoerd in aanraking komt met het metaal. Door de corrosieve omgeving ziet de constructie enorm af en verschillende onderdelen zijn moeilijk te reinigen. 

DESIGN IT

Voor de productie van gelatine en collageen wordt vanuit verschillende locaties in Europa varkenszwoerd ingevoerd. Vers zwoerd kan rechtstreeks gebruikt worden in de productie, diepgevroren zwoerd moet via een shredder passeren om het grote blok (>1m³) te vermalen tot kleinere stukken. 

De toevoer, stockage, workflow, afvoer van karton/plastic/paletten/bakken, ergonomie en veiligheid zijn allemaal belangrijke factoren van het project, en bepalen mee de specificaties voor de nieuwe kiepstoel. De volledige productiehal en de bestaande machines werden in detail in 3D gescand zodat het volledige ontwerp perfect past. 

MAKE IT

Ter vervanging van de oude kiepstoel werd de nieuwe versie volledig conform de laatste veiligheidseisen en regels voor machines in de voedselverwerkende industrie ontworpen. Bij de nieuwe kiepstoel, volledig in inox, worden nieuwe technieken toegepast zodat het gebruik vereenvoudigd wordt. Palletten met zwoerd worden volledig en verpakt op het platform gezet, dat zich nu op vloerniveau bevindt. Hierdoor kan een eenvoudige transpallet gebruikt worden i.p.v. een vorkheftruck. De volledige stoel kantelt naar achteren, zodat bij het doorsnijden van de krimpfolie het zwoerd in de kiepstoel valt indien de stapel uit elkaar zou vallen. Door middel van een waterstraal wordt de krimpfolie langs achteren pas doorgesneden op het ogenblik dat de bak opgetild wordt. 

Verdere uitbreidingen zijn een betere reinigbaarheid, een verbeterde gebruikersinterface, een verhoogde veiligheid, de mogelijkheid om vers zwoerd te kiepen… 

MASTER IT

De plaatsing van de kiepstoel moet uiterst secuur gebeuren. Er is slechts een window van enkele dagen waarin alles geplaatst en aangesloten moet worden. In de aanloop naar dat moment zijn er meerdere korte stilstanden mogelijk, maar de meeste voorbereidingen moeten uitgevoerd worden terwijl er vers zwoerd verwerkt wordt. 

Zodra de oude kiepstoel verwijderd wordt, kan enkel vers zwoerd verwerkt worden, wat een enorme voorbereiding en planning vereist van Rousselot. Vanaf dat ogenblik moeten alle werken 100% afgeschermd en hygiënisch uitgevoerd worden: betonwerken, voorbereiden elektriciteit en hydraulica, plafond aanpassen waarbij de toegestane foutmarge zo goed als nul is. 

De kiepstoel zelf wordt volledig bij de leverancier opgesteld en 100% getest zodat bij installatie alles plug & play opgesteld kan worden. 

 

NEEM CONTACT MET ONS OP