CASE

Molecubes, dat oorspronkelijk een spin-off van de UGent was, creëerde een set medische tafelscanners. De drie preklinische scanners hebben dezelfde ontwerpbehuizing, inventieve dierenbedden en een intuïtieve gebruikersinterface.

De PET-, CT- en SPECT-scanners kunnen naast elkaar worden gebruikt met hetzelfde bed, waardoor geavanceerdere beeldvorming in 3D en zelfs in bewegend beeld mogelijk is.

Vanaf het eerste prototype maakte een herontwerp de scanners klaar voor industrialisatie voor kleine series. Verschillende optimalisaties van de beeldstapel, loodafscherming, gemotoriseerde lineaire beweging, ontwerp voor montage… maken van de scanners echte state-of-the-art machines.

DESIGN IT

Optimalisatie van de dierbedden en het toevoegen van nieuwe productiemethoden resulteert in een set van 3 maten bedden voor kleine muizen tot en met ratten van 700 gram. De basis anesthesieflow en bedverwarming zijn uitgebreid tot een toekomstbestendig eenvoudig te gebruiken connect-systeem met zowel toevoer als extractie van verdovingsmiddel, bedverwarming, hartslagmonitoring… Een nieuw ontworpen docking station met dezelfde look & feel als de grotere scanners maakt de voorbereiding van de dieren mogelijk in een comfortabele en beter gecontroleerde omgeving.

Samen met Molecubes won TEN agency de IF design Award in 2019.

MAKE IT

De functionele prototypes die Molecubes gebruikte voor het testen en evalueren van de tafelbladscanners hadden verschillende grote updates nodig om het product op grote schaal uit te brengen. Technische uitdagingen zoals warmteafvoer, luchtstroom, de verbinding tussen bedden en machine… werden zorgvuldig geanalyseerd en opnieuw ontworpen. Op mechanisch vlak zijn de scanners opnieuw ontworpen tot een eenvoudig te monteren en demonteren product.

Alternatieve ontwerpen van concurrenten kunnen mogelijk eenzelfde beeldkwaliteit leveren, sommige hebben misschien wat extra voordelen of combinaties, maar geen van hen kan worden gebruikt door ze gewoon op een standaardtafel in het laboratorium te plaatsen. De meeste systemen zijn groot (de grootte van een kleine auto), hebben een geklimatiseerde omgeving nodig (een ruimte met airconditioning), zijn complex in gebruik of hebben een computerrek nodig om te werken. Molecubes slaagde erin om aan alle vereisten te voldoen in een kleine goed ontworpen kubus (54x54x54cm).

MASTER IT

Bij de productie van de eerste sets scanners deed TEN agency de productieopvolging om de best mogelijke kwaliteit van componenten en productiemethodes te garanderen. Regelmatig worden nieuwe eisen en klant- of marktvragen geëvalueerd en geïntegreerd.

 

 

NEEM CONTACT MET ONS OP