CASE

Door de nieuwe en strengere regels rond drijfgassen moeten de pompen gegarandeerd lekvrij zijn. Voor de oude pompen werden al alternatieve dichtingen uitgetest, maar nooit met het gewenste resultaat. Ofwel is de afdichting niet effectief genoeg, ofwel wordt de wrijving te groot wat leidt tot warmteontwikkeling, uitzetting en uiteindelijk klemming waardoor de pomp stuk gaat. In samenwerking met TEN agency werd een onderzoek uitgevoerd om uiteindelijk een werkend alternatief te introduceren. 

DESIGN IT

Om airco’s te vullen en te ledigen wordt door middel van een pomp het gas in of uit de unit gepompt. Op de markt zijn dure en trage pompen beschikbaar, maar de snellere pompen van de ‘oude’ generatie mogen niet meer gebruikt worden wegens de grote kans op ontsnappen van gas via de dichtingen. 

De uitdaging is om op een eenvoudige manier het oude type pomp conform de nieuwe regels gegarandeerd lekvrij te maken. Via een marktonderzoek dat vertaald werd naar een uitgebreide morfologische kaart, werden verschillende mogelijke dichtingen en systemen bij elkaar gezocht en gedocumenteerd. Uit deze kennisdatabank werkten we enkele haalbare combinaties uit, die CPS kon testen. 

 

NEEM CONTACT MET ONS OP